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Remuneration of CEOs 

 

QUESTION 

 

1630.  DR. ANSHUL VERMA: 

 

Will the Minister of CORPORATE AFFAIRS                          कारपोरेट कार्य मतं्री 
be pleased to state:    

 

(a) whether the maximum ceiling for remuneration of Chief Executive 

Officer (CEO) of a company is fixed in the Companies Act, 1956; 

(b) if so, the details thereof along with the maximum ceiling  of CEO’s  

remuneration; 

(c) whether certain companies are paying higher remuneration than the 

maximum ceiling to their CEO’s and if so, the details thereof; and 

(d) the action taken by the Government against such companies? 

 

ANSWER 

 

THE MINISTER OF STATE FOR LAW & 

JUSTICE AND CORPORATE AFAIRS                           (SHRI P.P. CHAUDHARY) 
 

विधि और न्र्ार् एि ंकारपोरेट कार्य मतं्रालर् में राज्र् मतं्री         (श्री पी. पी. चौिरी) 
 

(a) to (d) :  The total managerial remuneration payable by a public company to 

its managerial personnel, including Board level Chief Executive Officer (CEO),  

is regulated under sections 197 to 200 read with  Schedule V of the Companies 

Act, 2013 (the Act) and the rules made thereunder. In respect of any financial 

year, the overall remuneration payable by a company to all its directors, shall 

not exceed eleven per cent of the net profits of the company for that financial 

year. In case of losses or inadequacy of profits, the remuneration may be paid, 

without approval of Central Government, provided it is within the limits 

prescribed, and subject to conditions specified in the Act and the rules made 

thereunder. If the company is not able to comply with such provisions, then it 

may be paid only with the approval of the Central Government. 

 

******* 

 

 


