
GOVERNMENT OF INDIA 

MINISTRY OF CORPORATE AFFAIRS 

 

LOK SABHA 

STARRED QUESTION NO. 98 

ANSWERED ON FRIDAY, THE 8
TH

 FEBUARY, 2019/ 

MAGHA 19, 1940 (SAKA) 

 

REMUNERATION OF CEOs 

QUESTION 

 

*98.  SHRI RADHESHYAM BISWAS: 

  

Will the Minister of CORPORATE AFFAIRS                           कारपोरेट कार्य मतं्री 

be pleased to state: 

 

(a) whether  the Companies Act, 1956 has prescribed any ceiling 

on the remuneration of Chief Executive Officers (CEOs) of 

companies; 

 

(b) if so, the details of the upper limit of the remuneration of 

CEOs;  

 

(c) whether some companies are paying more than the 

prescribed ceiling to their CEOs; and 

 

(d) if so, the details thereof and the action taken by the 

Government against such companies? 

ANSWER 

THE MINISTER OF CORPORATE AFFAIRS           (SHRI PIYUSH GOYAL) 

   कारपोरेट कार्य मतं्री                             (श्री  पीर्षू गोर्ल) 

 

(a) to (d) : A statement is laid on the Table of the House. 



***** 

 

 

STATEMENT REFERRED TO IN ANSWER TO LOK SABHA STARRED 

QUESTION NO. 98 FOR 08.02.2019 REGARDING REMUNERATION OF 

CEOs 

______________________________________________________________________________ 

 

(a) to (d):   The total managerial remuneration payable by a public 

company to its managerial personnel, including Board level Chief 

Executive Officers (CEOs),  is regulated under sections 197 to 200 and 

Schedule V of the Companies Act, 2013. The section 197 provides that 

the limit of managerial remuneration shall not exceed 11% of the net 

profits of that company for that financial year computed in the manner 

laid down in section 198 except that the remuneration of the directors 

shall not be deducted from the gross profits.  However, the company in 

general meeting may  authorise the payment of remuneration 

exceeding eleven per 

cent  of the net profits of the company, subject to the provisions of 

Schedule V.  Further, in case a company has defaulted in payment of 

dues to any bank or public financial institution or non-convertible 

debenture holders or any other secured creditor, the prior approval of 

the entity concerned or said creditor shall be obtained by the company 

before obtaining the approval in the general meeting.  

 

***** 

 

 

  


